Home > Verzorging > Palmen > Trachycarpus Fortunei, winterharde palmboom

Trachycarpus Fortunei, winterharde palmboom

2018-03-13T14:49:46+00:00 vrijdag 23 februari 2018|Palmen|

De Trachycarpus Fortunei is de bekendste en meest verkochte winterharde palmboom in Nederland. Deze palmsoort wordt ook wel de Chinese waaierpalm genoemd. De Fortunei komt oorspronkelijk uit China en groeit op plekken waar het zeer koud kan zijn. Tegenwoordig zien we de palm ook steeds vaker in Nederland. Door de zachte winters van de afgelopen jaren is de palm steeds populairder geworden in Nederland. De Trachycarpus Fortunei is perfect bestand tegen onze winters en kunnen temperaturen tot wel -18 verdragen.

Aanplanten Trachycarpus Fortunei

Wanneer je een Trachycarpus Fortunei hebt aangeschaft kan je ervoor kiezen om deze in een pot of in de volle grond te zetten.

Trachycarpus Fortunei aanplanten in pot/bak

Wanneer je de palm in een pot gaat aanplanten is het van belang dat er genoeg gaten onderin de pot zitten. Dit is erg belangrijk zodat er geen water in de pot kan blijven staan. Wanneer er water in de pot blijft staan zal de palm rotten en kan deze uiteindelijk dood gaan. Voornamelijk in de winter kan een te natte kluit voor problemen gaan zorgen.

Vervolgens kan er onderin de pot wat grind of Hydro korrels gegooid worden zodat het water makkelijker weg kan lopen. Daarnaast helpt dit ook tegen het dicht groeien van de gaten in de pot. Soms komt het voor dat de Trachycarpus Fortunei na een aantal jaren zo veel wortels heeft gemaakt dat het gat onderin de pot dicht gegroeid is waardoor het water er niet meer uit kan lopen. U kunt de wortels dan het beste opnieuw doorboren.

Nu kan je aan de slag met het aanplanten van de Trachycarpus Fortunei. Hiervoor kan je het beste normale potgrond gebruiken in combinatie met gedroogde koemestkorrels. Dit werkt net zo goed als speciale palm grond en is een stuk goedkoper. Je kan door de potgrond een aantal scheppen koemestkorrels mengen en de pot vullen met het mengsel. Vervolgens kunt u de palm in de pot zetten en de randen opvullen met het mengsel. Zorg ervoor dat de palm direct na aanplant genoeg water krijgt.

Trachycarpus Fortunei

Trachycarpus Fortunei aanplanten in de volle grond

Er kan ook gekozen worden om de Tachycarpus Fortunei in de volle grond aan te planten. Hiervoor is het van belang dat er een goede plek in de tuin gekozen wordt. De Trachycarpus Fortunei staat graag op een plek in de zon/halfschaduw. Een volwassen exemplaar kan een bladkruin van 2 meter doorsnede krijgen. Hiervoor is het van belang dat er genoeg ruimte om de palm heen is.

Wanneer je een goede plek hebt gekozen kan je beginnen met het graven van een gat. Zorg ervoor dat het gat ca 30cm in doorsnede groter is dan de kweekpot waar de palm al in staat. Dit zorgt ervoor dat er ruimte is voor verse potgrond langs alle de randen. Daarnaast mag het gat ook 20cm dieper uitgegraven worden. Ook hier is het prima om gebruik te maken van normale potgrond gemengd met een aantal scheppen gedroogde koemestkorrels. Om de grond wat steviger te maken kan er nog wat klei aan toegevoegd worden, maar dat is niet noodzakelijk.

Nu kan de bodem van het gat opgevuld worden met het mengsel. Vervolgens kan de kluit van de palm in het midden geplaatst worden. Als laatste kunnen alle randen met het potgrond mengsel opgevult worden. Wanneer het om een groter exemplaar gaat is het raadzaam om de palm te verstevigen met 2 of 3 palen eromheen. Ook hier is het van belang dat de Trachycarpus Fortunei genoeg water krijgt na het aanplanten.

Trachycarpus Fortunei water geven

Trachycarpus Fortunei in pot water geven

Een Trachycarpus in pot dient met regelmaat water te krijgen, omdat deze palm geen wortels in de volle grond heeft waarmee water en voeding verkregen kan worden. Het is daarom raadzaam om elk jaar wat extra gedroogde koemestkorrels door de potgrond te mengen. Het aantal keer water geven is afhankelijk van de hoeveelheid regen die er valt. Het is daarom aan te raden om de grond 1 keer op te laten drogen en daarna goed water te geven. De pot mag best onder water komen te staan zodat het water er goed in trekt. Het is daarom wel van belang dat het overtollige water ook weer weg kan lopen door de gaten in de pot. Wanneer dit proces herhaalt wordt zal de palm het beste gaan groeien. Met extreem warm weer kan er prima elke dag/2 dagen water gegeven worden. In de winter is het helemaal niet nodig om extra water toe te voegen mits de palm buiten in de regen staat.

Trachycarpus Fortunei in de volle grond water geven

Een Fortunei in de volle grond moet vooral de eerste twee jaar genoeg water krijgen zodat de palm snel nieuwe wortels aan kan maken. Ook hier mag de grond elke keer na opdroging goed nat gemaakt worden. Vooral in ze zomer is het belangrijk dat de palm genoeg water krijgt. Na 2 jaar heeft de palm genoeg wortels aangemaakt om voor zichzelf te zorgen en kan de palm in principe zelf water uit de grond halen. Het is wel raadzaam om bij warme droge periodes extra water te geven. Je kunt dan prima even de tuinslang naast de palm in de volle grond leggen.

Trachycarpus Fortunei in de winter

De Trachycarpus Fortunei is prima bestand tegen de Nederlandse winters. De palm kan winters verdragen van wel -18 graden. Het is wel aan te raden om vooral palmen in pot te beschermen bij langdurige kou van -10 graden. Je kan dan het beste een vliesdoek gebruiken om deze even om de palm heen te trekken. Daarnaast kan het voor de Trachycarpus Fortunei schadelijk zijn wanneer het veel sneeuwt. Het gewicht van de sneeuw kan ervoor zorgen dat de bladeren om knakken. Ook hiervoor kan het vliesdoek gebruikt worden. Je kan er ook voor kiezen om de sneeuw even met de hand van de palmbladeren te halen.

Snoeien Trachycarpus Fortunei

In principe kan de palm altijd gesnoeid worden. Het is raadzaam om dit in het voorjaar of in het zomerseizoen te doen. Alle bruine bladen kunnen sowieso van de palm geknipt worden. Daarnaast kunnen groene bladen ook afgeknipt worden wanneer deze bijvoorbeeld in de weg zitten of te laag hangen. Het is belangrijk dat bladeren in zijn geheel afgeknipt worden en niet alleen de bruine topjes van de bladeren.