Home > Verzorging > Bomen > Albizia Julibrissin, Perzische slaapboom

Albizia Julibrissin, Perzische slaapboom

2018-03-13T17:08:57+00:00 maandag 5 maart 2018|Bomen|

De Albizia Julibrissin wordt ook wel de Perzische slaapboom genoemd. De slaapboom heeft prachtige kleine blaadjes die ’s avonds zullen sluiten. Dit is de reden waarom hij ook wel een slaapboom genoemd wordt. Vaak groeit de Albizia als stuik of als boomvorm. Wanneer de Albizia als boom geplant wordt zal deze vaak in parasol achtige vorm groeien. Dit geeft een mooi tropische effect in de tuin. Naast de mooie kleine blaadjes heeft de Albizia ook een prachtige bloeiwijze. Wanneer de boom eind juli/oktober in bloei staat komen er tropische bloemetjes tevoorschijn. De slaapboom is zeker een eyecatcher in de Nederlandse tuin.

Aanplanten Albizia Julibrissin

De Albizia Julibrissin kan het beste in het voorjaar in de maanden maart en april aangeplant worden. Wanneer de plant na de vorst geplant wordt heeft deze nog de hele zomer om te groeien en wortels aan te maken. Het is aan te raden om de boom in de volle grond aan te planten. Op deze manier is de Albiza het beste bestand tegen de vorst in de winter.

Een Albizia stelt niet veel eisen aan de grond waar deze in geplant wordt. Als de grond niet te zuur is is dit voor de slaapboom voldoende. Zoek voor het aanplanten een plek in de zon/halfschaduw en zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor groei. Daarnaast is het belangrijk dat de boom op een droge plek in de tuin staat. Een plek waar veel water naartoe stroomt kan ervoor zorgen dat de boom de winter niet overleeft. Vervolgens kan er een gat gegraven worden waar de kluit ingezet kan worden. Het is aan te raden om het gat iets groter te maken en deze aan te vullen met wat verse potgrond. Op deze manier krijgt de boom genoeg voeding om het eerste jaar goed te kunnen groeien. Als extra voeding zouden er nog gedroogde koemestkorrels door de potgrond gemengd kunnen worden.

Trachycarpus Fortunei

Albizia Julibrissin water geven

Wanneer de Albiza in de volle grond staat is het vooral na aanplant belangrijk dat deze genoeg water krijgt. Het is aan te raden om vooral het eerste jaar regelmatig water te geven. Wanneer de grond om de kluit uitgedroogd is kan er opnieuw water gegeven worden. Vooral bij warm weer is het belangrijk om extra water te geven. Wanneer een Albizia te weinig water krijgt zal dit aan de bladeren te zien zijn. De kleine blaadjes zullen dan ook overdag gesloten blijven. Op deze manier bespaard te plant water doordat de blaadjes niet blootgesteld worden aan de zon. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat de plant direct water krijgt. Wanneer de Albizia niet genoeg water krijgt zal deze zijn bladeren verliezen. Dit betekend nog niet dat de boom dood is. De boom zal opnieuw uitlopen wanneer deze genoeg water krijgt.

Albizia Julibrissin in de winter

Een Albiza is goed bestand tegen de Nederlandse winters. De Albizia hoeft niet beschermt te worden tegen de kou. De Albizia Julibrissin kan winters tot -18 graden verdragen. Een belangrijke oorzaak waarom de Albizia de winter niet overleeft is vocht. Te veel vocht in de winter kan fataal worden. Het is daarom belangrijk dat de boom op een hogere plek in de tuin komt te staan waar ondergrond niet te veel water blijft staan.

Snoeien Albizia Julibrissin

Een volwassen Albizia hoeft in principe niet gesnoeid te worden. De Albiza zal zijn natuurlijke plataan vorm gaan aannemen. Wanneer de plant te groot wordt is het altijd mogelijk om deze te snoeien. Het is aan te raden om dit in het voorjaar in maart te doen.
Voordat de Albizia volwassen is kan de boom of struik geleid worden tot de gewenste hoogte. Hiervoor kan 1 van de uitlopers gebruikt worden om deze langs een stok omhoog te laten groeien. Op de gewenste hoogte kan het topje gesnoeid worden en zal de boom uitlopers naar de zijkant kan maken. Wanneer een plataan vormige boom gewenst is kunnen alle takken die hieronder zitten gesnoeid worden.

Trachycarpus Fortunei